ceturtdiena, 2013. gada 1. augusts

GFCF-diēta, dažas receptes

Pa šo laiku, kamēr ievērojam bezglutēna, bezkazeīna diētu, nedaudz esmu paeksperimentējusi ar ēdienu pagatavošanu mājas apstākļos, kas viltotu ierastos produktus - pienu, sieru, jogurtu un biezpienu.
Izdevās arī sagatavot pārāk lielus apjomus, ko nācās izmest, bet šo un to tomēr jau esmu apguvusi.

Mandeļu piens

Šī recepte gan ir plaši pieejama LV saitos. Proti, uz nakti izmērcējam mandeles ar visām mizām, vislabāk jau nu avota vai filtrētā ūdenī. Piemēram, vienu kārtīgu tējas krūzi. kad mandeles uzbriedušas (tās briestot kāps ārā no trauka), liekam blenderī, lejam klāt ūdeni attiecībā 1:3 un maļam, kamēr izveidojas balts šķidrums.
Tad ņemam marli, pārlokam un uzklājam uz trauka, lejam pienu caur marli un kārtīgi izspiežam biezumus. Biezumus nemetam ārā - tos var izmantot kā miltus un piedevas maizei, cepumiem, kūkām. Pienu var uzvārīt, bet mēs turam ledusskapī dažas dienas un viss ir forši!
 Pielietojums - izmanto tāpat kā parasto pienu dzeršanai, putrām, maizes cepšanai, kafijai, kakao, uzpūtenim, biezajam ķīselim.
 Ja gribas saldāku pienu, to var saldināt, blenderēšanas procesā pievienojot 3 izmērcētas dateles vai medu.

Debessmannā
 Pirmais kārums, ko pagatavoju. Izmantoju mannas vietā polentu - kukurūzas putraimus. Pagatavošanas process tāds pats kā parastam uzpūtenim. protams, ka galarezultāts nebūs tik gaisīgs un pūkains kā mannai, bet putojot arī polentas "putru" ar augļu sulu, ievārījumu vai nu no kā katrs gatavo uzpūteni, konsistence tomēr kļūst maigāka. Uzlejam mandeļu pienu un ņamm!

Avokādo sviests
Elementāra recepte un lielisks aizstājējs sviestam - divus gatavus avokado sablenderē kopā ar nedaudz citrona sulas, ķiploku, sāli. Var piegriezt svaigas paprikas gabaliņus vai tomāta gabaliņus.

Dateļu sviests
Ar karstu ūdeni aplej dateles, izmērcē. Blenderī tās sablendē kopā ar avota vai destilētu ūdeni putriņā. ļoti salds un garšīgs smēriņš maizei.

Zemesriekstu sviests
Zemesriekstus virtuves kombainā sasmalcina kopā ar medu. Zemesriekstus nedaudz apgrauzdē pannā, smalcina mikserī, pievieno medu, nedaudz sāli un taukvielas - rapšu eļļu, domāju, ka te der arī kāda valriekstu eļļa.

Esmu pa šo laiku pagatavojusi  humusu(sanāca pārāk daudz un pietrūka kaut kas no garšvielām, tāpēc recepti nelikšu, uzlabošu, ), 2x viltotos sierus no Indijas riekstiem, tur arī vēl nepieciešama receptes uzlabošana, tagad esmu laba jogurta receptes atklājuma procesā. maizi arī cepu un 2 x pagatavoju tortes - tās gan sanāca diezgan lipīgi glumas, bērnam garšoja, man ne pārāk.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru